
Floatglas
Floatglas is een glassoort die ook wel vlakglas, vensterglas, enkel glas of helder glas wordt genoemd.
Fabricage floatglas
Floatglas is glas van het zogenaamde ‘zand-kalk-soda-type’. Over het algemeen gesproken is de samenstelling als volgt.
Zand (Silicium) SiO2
Kalk CaO
Soda Na2O
Scherven glas
Toevoeging van geringe hoeveelheden andere oxiden.
Het maken van floatglas is een continu en volkomen geautomatiseerd proces. De grondstoffen worden automatisch uit de silo’s gehaald, gewogen, samengevoegd en gemengd en op het gewenste ogenblik in de ovenmond gestort. Een floatglasoven bevat als regel ongeveer 500 à 600 ton glas in vloeibare vorm. In zo’n grote glasoven vindt de verhitting tot 1500° C plaats door branders aan weerszijden in de oven.
Uitgevonden in 1952
Deze methode werd in 1952 uitgevonden door Pilkington, men giet het gesmolten glas bovenop een bad van gesmolten tin. Het glas is lichter dan het tin, waardoor het er bovenop blijft drijven. Gesmolten metalen hebben een perfect vlak oppervlak en op deze manier is ook (de onderkant van) het glas perfect vlak. De oppervlaktespanning van het glas zelf zorgt voor een perfect gladde bovenkant. De floatglas methode wordt vooral gebruikt voor het maken van grote glasplaten (6,0 x 3,21 m). Het wordt toegepast in een continu gietproces: aan één kant wordt het vloeibare glas op het vloeibare tin gegoten, aan de andere kant wordt de gestolde glasplaat verder afgekoeld en in gewenste afmetingen gesneden. Men kan naar wens de dikte van de glasplaat variëren tussen 0,4 en 25 mm.
Diktes:
Floatglas is leverbaar in de volgende diktes: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 en 25 mm
Toepassing:
Floatglas wordt gebruikt voor enkele beglazing. Daarnaast wordt het verder verwerkt voor andere toepassingen: isolerende beglazing – gelaagd glas – gehard glas – gezeefdrukt glas – gezandstraald glas – gebogen glas – spiegels etc. Floatglas glaszetter Friesland
Ook weten wat Postuma voor uw kan betekeken?
Neem dan vrijblijven eens contact met ons op